Google Analytics Kullanım Rehberi

Google Analytics

Ölçüm yapamazken geliştirme yapılamaz. Seo konusunda durum tam budur. Veri olmadan seo strajeinizinizi yapamaz veya etkili hale getiremezssiniz. Performansı ve ilerlemeyi izlemeniz gerekmektedir. Pazarlamacıların en önemli kavramı budur.

Google Analytics Nedir? Seo’ya Katkısı Nedir ?

Google Analytics, kullanıcıların sitede nasıl ve nasıl bir etkileşim kurduğuyla ilgili çok büyük miktarda veriye ulaşmanıza yardımcı olur.Örneğin, belirli bir sayfayı kaç kullanıcının ziyaret ettiği ne kadar zaman geçirdiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Kullanıcıların nereden sitenize geldiğini bunların çoğrafi konumu , işletim sistemleri , sitenize girdiği cihazların modellerine kadar öğrenebilirsiniz. Google Analytics bunlarla sınırlı değildir. Çok daha fazlasını sunar.

Analytics sitenize kod aracılığıyla entegre edilebilir. Analiytics verileri size seo çalışmalarınızı iletletmeniz konusunda yardımcı olur.

Google Analytics Kurulumu

Öncelikle Google Analytics kurulumundan bahsetmeliyiz.
Google Analytics kurulumuna bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Bu sayfadan ölçüme başla diyerek ilerliyoruz.

Bu adım hesap oluşturma adımıdır.

Gerekli bilgileri doldurduktan sonra ileri diyoruz.Diğer adım ise mülk oluşturma adımıdır.

Bu sayfadan mülkümüzü oluşturuyoruz.Raporlama saatini ayarlıyoruz ve sonraki diyoruz.

Sıradaki kısım iş bilgileridir. Sektör kategorinizi seçiyorsunuz. İşletme boyutunuzu seçmeniz istenmektedir. Bu alanı seçtikten sonra sonraki diyoruz.

İşletme hedefleri alanında işletmenizin hedeflerini seçeceksiniz. Bu alandan gerekli seçenekleri seçtikten sonra sonraki diyoruz.Karşınıza Google analytics hizmet sözleşmesi çıkacaktır. Bu alanı okuduktan sonra kabul ediyorum butonuna tıklıyoruz.

Hesap mülkünü başarıyla oluşturuldu bu alanda 3 adet seçenek sunulur. Web siteniz, Android Uygulamanız , IOS Uygulamanız için 3 seçenek eklenir. Biz web sitesi kurulumu için gösterdiğimiz için web ‘i seçiyoruz.

Sonrasında karşımıza bu ekran gelecektir. bu ekrandan web sitemize ait url bilgisini giriyoruz.

Gerekli bilgileri doldurduk sonrasında akış oluştur butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza manuel olarak ekleme ve web sitesi tasarım aracı veya yönetim sistemi ile yükleme gelecektir. Bu sayfada eğer wordpress gibi siteler kullanıyorsanız. İçerik yönteim sistemi’ni seçebilirsiniz. Bizim sitemiz wordpress olmadığı için manuel olarak yükleme seçeneğini seçiyoruz.
Ve gelen kodu Cpanel veya FTP yoluyla head alanına ekliyoruz. Kodu ekledikten sonra sağ altta yer alan test et butonuna tıklayabilirsiniz.

Bu buton sitenizdeki size vermiş olduğu kodu test eder eğer sitenize koymadan test et derseniz “Google etiketiniz web sitenizde algılanmadı.” hatasını alacaksınız eklediyseniz olumlu bir çıktı alacaksınız.

Bu şekilde kolay bir şekilde adımları izleyerek Google Analytic‘i web sitenize entegre edebilirsiniz.

Gerçek Zamanlı İnceleme

Sitenizde kimlerin olduğu ve ne yaptıklarını gerçek zamanlı olarak izleyebilirsiniz. Google Analytics’in gerçek zamanlı raporu sayesinde bunu öğrenebilirsiniz. Verilere anında erişmek için Google Analytics kontrol panelinin sol kenar çubuğunda yer alan Gerçek zamanlı Seçeneğine tıklıyoruz.

Bu sayfadan web sitenize canlı olarak kimin hangi ülkeden girdiğini girdiği cihaz’a kadar kontrol edebilirsiniz.

Konum

Eriştiğiniz kitle farklı bir saat diliminde mi yaşıyor ? Hatta sizin oluşturduğunuz içeriklerden farklı bir dil mi konuşuyorlar bu raporda mevcut olacaktır. Hangi sayfada yer aldıklarını ve sayfada ne kadar süre durduklarını gözlemleyebileceksiniz.

Kitleler

Sol Menüde yer alan Kitleler alanından kitle raporlarını inceleyebilirsiniz. Kullanıcılar daha önceden belirlenmiş paramatrelere göre gruplanır. Site araması yapan kaç kullanıcının olduğunu öğrenmek istiyorsanız bakmanız gereken rapor alanı bu kısımdır. Bu tür bilgileri bu sayfada kolayca bulabilirsiniz.

Coğrafi

Coğrafi rapor , kullanıcıların yaşadığı yerleri hakkında bizlere bilgi verir. Buda hangi kitleye eriştiğimizi gösterir. Buna göre içerikler hazırlamamızı ve oluşturmamızı sağlar. Bu bilgileri işletmeniz için daha iyi değerlendirmek ve yeni fırsatlar aramak için kullanabilirsiniz.

Site Hızı Raporu

Site hızı raporu, içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğini ve trafik kaynağına göre nasıl sıralanabileceğini gösterir. Mobil kullanıcıların daha yüksek bir yükleme süresi yaşayıp yaşamadığını size gösterecektir.

İlgili İçerik : www.bodurmedya.com/blog/google-search-console-lcp-sorunu-nedir

Genel Bakış

Bu örnek sayfa’da kullanıcıların web sitenizde ortalama olarak kaldığı süre’yi bulabilirsiniz.

Kullanıcıların sayfalarınızı görüntüleme sayısı ve yaptığı etkinlikler burada belirlenir. En sağ alanda benim N/A olarak gösterdiğim sayfalar aslında bir web sitesinin sayfalarıdır. Burada aldıkları görüntülenme sayıları ve sayfalar görüntüleniyor. Etkinlik Adı alanında ise yaptıkları işlemleri gösteriyor Örneğin 6 adet kullanıcı scroll özelliğini yani sayfayı aşağıya doğru indirdiğini gösteriyor.

Trafik Edinme

Trafik edinme sayfasında ise kullanıcıların sitenize nasıl giriş yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Sağ grafik’te gözlemlendiği gibi direct site’ye yani url’yi yazarak giren kullanıcı sayısını belirtiyor. Organik arama kısmı ise örneğin Google’a “Seo hizmeti” yazdığında Bodur Medya sitemiz’e giriş yaptığında gelen grafiktir. Bu alanda kullanıcılarınızın google aramalarında çıkan sonuçlara göre gelmesi sizi google’da sıralamanıza büyük bir etki sağlayacaktır.

Dönüşümler

Google Analytics’in bu bölümünde E-posta listenize kaç kişi kayıt oldu. Kaç kullanıcı başvuruda bulundu ? Kaç kişi telefon araması yaptı? veya kaç kişi whatsapp ile iletişim kurdu bu soruların cevabını işletme sağlığınız için çok önemli bilgileri sağlayacaktır.

Google Analytics Metrikleri

Google Analytics hesabınızda kullanabileceğiniz yüzlerce tanımlanan metrik bulunmaktadır. Bazı metrikler standart Google Analtytics raporlarında karşınıza çok sık çıkacaktır. Bunlardan bazıları ;

Users : Google Analytics hesabınız internet siteneize giren her kullanıcıya benzersiz bir id tanımlar bu metrik ile aynı kullanıcı aynı cihaz üzerinden 2 kere girse bile raporda tek bir kullanıcı olarak gözükür.

New Users : İnternet sitenizi ilk defa ziyaret eden kullanıcıları ifade eder.

Session : Belirli bir zaman diliminde gerçekleşen kullanıcıların etkileşimlerini ifade eder. Standart oturumlar 30 dakika veya günün sonunda sona erer.

Hemen Çıkma Oranı : İnternet sitenize giriş yapan kullanıcıların sitenizden hiçbir etkinlik yapmadan ayrılması oranını gösterir. Bu durumu hem seo için hemde web sitenizin otoritesi için azaltmanız gerekir. Ne kadar internet sitenizde yüksek kalma oranları gözlemlerseniz sitenizin google tarafında sıralamaya etkisi yükselecektir.

You Might Also Like