Google indeks nedir?

Google İndeks

Google indeks nedir? Arama motorları yapılan sorgular doğrultusunda kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun sonuçları göstermek için oluşan bir süreci takip eder. En uygun sonuçları göstermek için sırayla Crawling, Indexing , Ranking And Serving olarak gerçekleşmektedir. Google İndeks , web sayfalarını tarar ve içeriğini anlar. Bu bilgi daha sonra google indeksine kaydedilir. Arama motoru kullanıcıları belirli bir kelime veya kelime öbeği arasında google indeksi bu sorguyla eşleyen sayfaları bulur ve sonuçlar arasında göstermektedir. Google İndeks, web sitelerinin google’da bulunabilirliğini ve görünürlüğünü artırmak için son derece önemlidir.

Google indeks nedir?

Crawling

Crawling : Tarama Olarak bilinir. Arama motoru botlarının internette var olan bilgilere erişmesini yani internette var olan web sitelerini keşfetmesidir. Tarama yaparken botlar web sitelerinde yer alan bağlantıları takip eder ve sitelerde bulunan bağlantıları takip ederek yeni sitelere ulaşır. Linkler sayesinde botlar internette yer alan milyarlarca siteyi ziyaret eder.

Indexing

Indexing : Arama motoru botlarının taradıkları siteleri veri ambarı dediğimiz alana kaydederek dizine eklemesine indeksleme denir. İndeksleme taramadan sonra gerçekleşir.

Ranking And Serving

Ranking and Serving : Sıralama ve sonuçları gösterme olarak bilinir. Arama motoru sonuçları sayfasında web sitelerinin kullanıcıların aradıkları sorgulara en alakalı yanıtı verenden en az alakalı yanıtı veren web sitesine doğru sıralama yapan alandır.

Ranking And Serving

Google İndeks Nasıl Yapılır ?

Google Search Console Hesabı oluşturarak web sitenizi eklemelisiniz.Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız. İlgili içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İlgili İçerik : bodurmedya.com/blog/google-search-console-lcp-sorunu-nedir/

Google Search Console hesabını web sitemize ekledikten sonra Web sitesine XML site haritası oluşturun. Bu durum google botlarının web sitenizdeki tüm sayfaları keşfetmesine yardımcı olur. Web sitenize google analytics’i ekleyin bu alandan sitenizdeki trafiği ve google botlarının ziyaretini kontrol edebilirsiniz.Google analytics kurulumu ve kullanımı için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
İlgili içerik : bodurmedya.com/blog/google-analytics-nasil-kullanilir/

Sitenizdeki içeriklerin doğru bir şekilde indexlenmesini sağlamak için on-page seo kalitesini iyileştirmelisiniz. On Page Seo nedir hakkında bilgi almak için ilgili içeriğimizi okuyabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlgili içerik : bodurmedya.com/blog/seo-nedir-seo-optimizasyonu-nasil-yapilir/#on-page-seo-nedir

Gerekli optimizasyonları yaptıktan sonra Google botları web sitenizi tarayacak ve içerikleriniz google indeksine hızlıca ekleyecektir.

Google’da İndekslenen Sayfalar Nasıl Sorgulanır ?

Google indeks nedir? Google İndex sorgulama olarak bilinen bu süreç’te web sitesi özelinde google’da indekslenen ve indekslenmeye sayfaların sayısını görmenizi sağlar. Eklemiş olduğunuz google search console ekranından “Dizin oluşturma” başlığı altında yer alan “Sayfa Sayısı” alanından Dizine Eklendi veya Dizine Eklenemedi alanından web sayfalarınızın dizine eklenip eklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu alanda dizine eklenmeyen sayfaların görüntüsü aşağıdaki şekilde olabilir.

Google'da İndekslenen Sayfalar Nasıl Sorgulanır ?

Bu alanda Sebepleri , kaynağı , sayfa sayısı görüntülenir. Tek tek hangi sayfaların indexlenmediğini araştırarak düzeltip google’a indekslenmesi için bildirmeniz gerekir. Bildirdikten sonra google botları sayfayı tekrar ziyaret ederek olumlu veya olumsuz sonuçları sizlere verecektir.

Google Kullanarak İndex Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Google’da ilgili web sitesinin domainine göre arama çubuğuna “site:bodurmedya.com” bu alanda aratmak istediğiniz web sitesini yazacaksınız. Bizler kendi web sitemizi arattık. Çıkan sonuç sayısı google tarafından indekslenen sayfa sayısını belirtir. Aşağıdada gördüğünüz gibi 285 adet sayfamız indeks almış durumda. İndeks almayan sayfaları optimize ederek google’a bildirerek bu sayıyı artırabilirsiniz.

Google Kullanarak İndex Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Google İndeksleme Talebi Nasıl Oluşturulur ?

Google indeks talebi oluşturmak için web sitesinin Google Search Console Hesabına giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra “URL Inspection” alanına indekse eklenmesini istenilen sayfanın url adresi eklenir. Biraz bekledikten sonra Search Console Google İndeks verilerini çekerek sayfanın güncel indeks statüsünü göstermektedir. “Request Indexing” bölümüne tıklayarak ilgili url için indeks talebi oluşturmuş olursunuz.

Noindex Kullanımı

Index / Noindex etiketleri, google dahil bütün arama motoru botlarını sayfaların dizine eklenip eklenmemesi hakkında arama motorlarına bilgi verir. Noindex ilgili sayfaların dizine eklenerek SERP’te gözükmemesi talimatını verir.

Arama Motorları İndekslenen Sayfaları Neden Kaldırır ?

Google Botlarının indekslediği sayfalar, seo uzmanlarının müdahalesi olmadan kaldırabilir. Bunların bazı sebepleri ;

İlgili sayfaların 4xx kodlu hata vermesi veya 5xx kodlu hata vermesi olabilir.

Arama motorlarının kullanım koşullarını ihlal etmesi veya ilgili sayfaların herkese açık olmaması ve erişim izni gerekmesi olabilir. Sürekli Google Search Console hatalarını inceleyerek eğer bir hata var ise bunu çözerek web sitenizi organik olarak hem hızlı indeks almasını hemde yükselmesini sağlayabilirsiniz.

You Might Also Like