Görseller, bir web sitesinin tasarlamanın hayati bir bileşeni olduğundan tasarımcıların ve site sahiplerinin peşine düşmesi gereken en önemli konulardan birisi sayfaların hızlı açılmasıdır. Bununda en önemli sorunlarından biri görsellerdir. Görsellerin boyutu yüksek ise sayfaların açılma hızları yavaş olacaktır. Yüksek çözünürlüklü mobil ekranların ortaya çıkışıyla görsel çözünürlüğünü artırılması daha büyük dosya boyutlarına sebep olmuş ve daha büyük depolama gereksinimlerine ihtiyaç duyulmuştur.
WebP Nedir ?
Webp formatı ilk olarak 2010’da tanıtılmış olup, o zamandan beri geliştirilmeye devam etmektedir. Çoğu tarayıcı ise birkaç yıl sonra bu formatı desteklemiştir.

Webp’nin Özellikleri
Görselleri kaydetmek için kullanılan dosya türlerinden en bilinenleri aşağıdaki liste gibidir.
- PNG
- JPEG
- GIF
- JPG’dir.
Jpeg Dosya Türü
Renk içeren son derece ayrıntılı görüntüler içindir ve bu onları fotoğraflar için mükemmel özelliktir. Ancak dosyalar genellikle çok büyüktür. Ve sıkıştırmalarda kaliteleri etkilenebilir.
PNG Dosya Türü
Logo veya arayüz görselleri gibi çok fazla veri içermeyen görüntüler için ideal kullanım sunar. Sıkıştırıldıklarında kaliteyi korur ve transparent özelliği korur. Ancak fotoğraflar için kullanışlı değildir.
GIF Dosya Türü
Gifler animasyonlar için işlevseldir ancak onlar da statik görüntüleri kullanmak için verimli değildir.
WebP Dosya Türü
Webp dosya uzantısı veriyi korur , elde edilen dosya boyutlarını daha da küçültür. Kayıplı ve kayıpsız sıkıştırmanın üstündedir. Gelebilen Webp ; Animasyonu ve kayıpsız şeffaflığı yani alfa kanalı PNG’yi de destekler.

Webp’nin en önemli özelliğini kalitede fark edilir bir düşüş olmaksızın dosya boyutunun küçültülmesidir. Google’ın açıklamaları %25 ve %24 arasında kayıpsız görsellerin boyutunu png’lere kısayla %26 daha küçük olduğunu bildiriyor. Bu nedenle Google PageSpeed Insights önerilerinde bu uyarı mevcuttur.
Yazılım ve Seo ile ilgileniyorsanız PageSpeed Insights’i duymuşssunuzdur. Bu bilgi köşesinde bu konudan bahsetmeyeceğiz. Aşağıdaki içeriğimiz’den inceleyebilirsiniz.
İlgili içerik : bodurmedya.com/blog/site-performansinizi-nasil-iyilestirirsiniz/
Webp Avantajları
Webp görseller hız açısından çok önemlidir. Diğer dosya türlerine göre düşük boyutlarından dolayı hızlı yüklenme imkanı sağlarlar. Bu boyutun düşük olması ekstra sunucu maliyetlerini’de azaltacaktır. Ayrıca Webp sıkıştırma ile gif animasyonlu videolar da çok daha küçük boyutlarda kullanılabiliyor. Facebook’un açıklamasına göre WebP kullanmaya geçtiklerinde JPEG’lere kıyasla %35 oranında PNG’lere kıyasla ise %80 küçük dosya boyutları elde ettiklerini açıklamışlardı.
WebP Görsel Nasıl oluşturulur ?
Peki bu jpeg veya png dosyaları nasıl webp formatına çevireceğiz. Eğer Webp’nin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız. Dosyalama türünüzü WebP’ye çevirmelisiniz. Peki bu dosyalama türüne nasıl geçeceğiz. Adobe Photoshop yerine XnConvert uygulamasını’da kullanarak görsellerinizi WebP formatına dönüştürebilirsiniz. Ayrıca google’da biraz search yaptığınız’da örneğin “png to webP” dediğiniz’de veya “jpeg to webP” dediğiniz de karşınıza birçok site çıkacaktır. Unutmayın bu sitelerin güvenilir olup olmadığını bilmiyorsanız bu siteleri kullanmayın.Tavsiye olarak ücretsiz olan Canva kullanarak görsellerinizin dosya türünü değiştirebilirsiniz. Canva’yı nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız ilgili içeriğimiz’den faydalanabilirsiniz.
İlgili içerik : bodurmedya.com/blog/canva-nedir-nasil-kullanilir/
WordPress WebP Kullanımı
WordPress önceden WebP‘yi desteklemiyordu. Şuanda bazı eklentiler ile webP image görsellerini optimize ederek dosyalarınızın formatını değiştirebilir ve webP formatına çevirebilirsiniz.
WebP türünü destekleyen tarayıcılar ;
Kayıplı WebP
- Google Chrome (Versiyon +17)
- Google Chrome for Android (+25)
- Microsoft Edge (+18)
- Firefox (+65)
- Opera (11.10+)
- Native web browser, Android 4.0+ (ICS)
Kayıplı, Kayıpsız ve Alpha Webp
- Google Chrome (desktop) 23+
- Google Chrome for Android version 25+
- Microsoft Edge 18+
- Firefox 65+
- Opera 12.10+
- Native web browser, Android 4.2+ (JB-MR1)
- Pale Moon 26+
Animasyonlu WebP
- Google Chrome (desktop, Android) 32+
- Microsoft Edge 18+
- Firefox 65+
- Opera 19+
Özetle WebP nedir ? sorusunun cevabı “web sitenizdeki görselleri sıkıştırarak dosya boyutunu düşürmenize yardımcı olan performans için geliştirilmiş bir dosyalama türüdür.“